Keleti medence megkerülése (Balaton Kis Kör)

 

Balaton Parti bringa party

1.nap: Balatonakarattya-Balatonfüred(32 km)

A túra indulási helyszíne az akarattyai vasútállomás parkolója.A Balaton keleti medencéjének minden zegzugát fogjuk felfedezni bringával a három nap alatt. A kerülési írány az óramutató járásával ellenkező lesz,az északi part felé kezdünk.Bemelegítésnek egy kisebb emelkedőt kell megmásznunk ,majd Balatonkeneséig már elérjük"üzemi hőmérsékletünket"! A keleti partot végig szegélyező legendás löszfal tövében ,majd  egy erdős részen vezet az útunk ,így érünk Balatonfűzfőre.Fűzfői-öböl partjáról felkanyarodunk a Bob-pályához , ahol a szórakozásunk mellett gyönyörű kilátásban is részünk lesz .A szomszédban található csillagvizsgáló lehetőséget ad az égbolt szépségeibe való betekintésre.Balatonalmádiban az Európa Szoborpark szélén található a "O"-s bringás kilométerkő és pihenőhely vagy az alsóőrsi moló kiváló hely az ellazulásra illetve energiáink feltöltésére .Az almádiban található Óvári-kilátó vagy az alsóörsi Csere-hegyi kilátó jó programlehetőséget ad egy gyalogtúrához . Csopakon megkönnyebbülés levenni a cipőt a mezítlábas ösvényhez és köztéri fittnesz parkhoz érve. A különleges hangulatú és festői szépségű balatofüredi Tagore sétányon végig bringázva a napi fáradtságunk is feledésbe merül.

2.nap: Balatonfüred-Zamárdi (22 km)

A mai napot egy  kalandozással fogjuk kezdeni a geológiai ,biológiai és kulturális értékekben gazdag  tihanyi  félszigeten a "levendulák földjén". Megküzdünk a Tihanyba vezető meredek útszakasszal és a Levendula Háznál kialakítjuk bázisunkat , ahonnan gyalogosan közelítjük meg napközben az Apátságot a Gejzírkúpokat .Az echo dombról viszhangpróbát tartunk(ősszel egyszer sikerült) ,majd Látogatóközpontban interaktív kiállításon ,látványos rövidfilm vetítésen veszünk részt .Az Ürgemező a Belső-tó partján  lehetőséget ad különböző szabadtéri sportoknak , játékoknak.Átkelünk a "magyar tengeren" a déli partjára, Zamárdiban a  hosszú szabadstrand részen lehetőségünk lesz visszatekinteni a már megtett útszakaszunkra.

3.nap: Zamárdi-Balatonakarattya(30 km)

Túránkat Zamárdi-Széplak nyaralóházai között folytatjuk Siófokig. A Sió-csatorna feletti hídon átkellve balra fordulunk az igen érdekes látnivalókkal csábító kikötőbe.A Meterológiai Obszervatórium a Sió-zsilip a sűrű hajóforgalom a Petőfi sétány okot ad az ott tartózkodásra.Átkerekezünk a vasúti átjáron és balra fordulva Siófok központjába érünk, ahol elénk magasodik a város egyik jelképe a Víztorony .Bevált szokásunk itt rövid szabadprogrammal megszakítani kirándulásunkat.Kálmán Imre Múzeum ,Tojás Múzeum jöhet számításba , ha maradt még szabadidőnk.Siófokot elhagyva nagy dilemmába kerülünk: - felmenjünk-e Balatonvilágosnál a magaspartra , vagy a Club Aligán keresztül rövidítsük le túránkat. A magaspart mellett szól a Balaton csodálatos panorámája, az alsó úton maradás mellett a balatonvilágosi "siratófal" leküzdésére fordított energiánk megspórolása.Balaton parti bringa partynk célegyenesébe érkeztünk,rövid kerekezés után elérjük az akarattyai vasútállomást. Reméljük , hogy életreszóló élményekkel gazdagodnak , akik velünk tartottak.

                                                                                                                                                                             

 

TÚRÁINK | PROGRAMOK: